kmt 300x25

Jókai Konferencia 2014

  • vasárnap, 03 január 2016 00:00

2014. december 5-6-án „Író leszek és semmi más…” – irodalmi élet, irodalmiság és öntükröző eljárások a Jókai-szövegekben címmel a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Tempevölgy folyóirat tudományos tanácskozást rendezett Balatonfüreden. A 2005-ben indult konferenciasorozat amellett, hogy fórumot biztosít a Jókai-kutatás új eredményeinek megvitatására, azzal a céllal jött létre, hogy újragondolja Jókai Mór szerepét az irodalom és a sajtónyilvánosság történetében.
Az idei rendezvény, amely a harmadik ebben a sorozatban, a Jókai-szövegekben jelenlévő öntükröző eljárások vizsgálatát célozta. A kollokvium előadói arra keresték a választ, milyen lehetséges funkciókat betöltve válik maga az irodalom a szövegek alakító tényezőjévé: hogyan és milyen céllal bukkannak fel a Jókai-szövegekben az irodalmi élet leírásai, mi a szerepe a vendégszövegeknek és irodalmi utalásoknak a regényekben.
A konferencián hat intézmény kutatói vettek részt: Hites Sándor, Török Zsuzsa (MTA BTK ITI), Szilágyi Márton, Eisemann György, Surányi Beáta, Vaderna Gábor, Gyimesi Emese, Steinmacher Kornélia (ELTE), Farkas Evelin (DE), Fried István, Szajbély Mihály (SzTE), Ujvári Hedvig (PPKE), Török Lajos, Hermann Zoltán és Hansági Ágnes (KRE).
A konferencia előadásaiból készült összeállítás a Tempevölgy folyóirat 2015 márciusában megjelenő számában lesz olvasható.
A konferencia megrendezését a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Tempevölgy folyóirat és Balatonfüred városa támogatta.

Aktuális

  • Megjelent a Tempevölgy legújabb száma! +

    Benne: A 25. Salvatore Quasimodo költőverseny díjazott alkotásai, összeállítás Luigi Pirandellóról (Szkárosi Endre, Török Tamara, Dávid Kinga, Lorenzo Marmiroli). Magyar Read More
  • 1

Köz-élet